INFO: Všetky zásielky odosielame spoločne jeden deň v týždni

Už pred 50-timi rokmi cukrovarnícka lobby tajne platila vedcov, aby namiesto cukrov obvyňovali zo škodlivosti tuky

V nedávno odhalených interných dokumentoch došlo k objaveniu, ako cukrovarnícky priemysel bagatelizoval informácie o škodlivosti cukru na zdravie človeka v období rokov 1960.

Ako sa uvádza v nedávno publikovanom článku v JAMA Internal Medicine, cukrovarnícky priemysel v období rokov 1960 financoval výskum, ktorý bagatelizoval informácie o škodlivosti cukru a zvýrazňoval škodlivosť tukov.

V článku sa poukazuje na informácie, že priemyselná skupina pod názvom Sugar Research Foundation (SRF) chcela vyvrátiť obvinenia a tvrdenia o škodlivosti cukru a jeho vplyvu na srdcovo-cievne ochorenia. Následne potom SRF sponzorovala harvardských vedcov v ich výskumoch ohľadom tejto úlohy. Výsledky objavov boli publikované v New England Journal of Medicine v r. 1967 bez najmenšej zmienky o poskytnutí ich financovania. Tento projekt financovaný cukrovarníckym priemyslom bol v skutočnosti iba literárne spracovaným prehľadom porovnania rozličných štúdií a experimentálnych pokusov. Konštatovalo sa v ňom, že všetky hlavné štúdie ohľadom pôsobenia cukrov sú problematické. Zároveň sa v publikácii dospelo k záveru, že práve znižovanie spotreby tukov vedie k prevencii vzniku srdcovo-cievnych chorôb.